Friday, March 28, 2008

Task # 4, Chocolate Swirl Meringues

Answered the forth challenge from KBB, the Indonesian Baking Club, this time challenge is Chocolate Swirl Meringues, recipe sent to all of us with NO PICTURE, besides baking challenge it self, additional challenge is to figure it out how the meringue looks like (>_<)...*faint..*

Recipe has unique kind of methods, sugar whisked with egg white in a bowl over pan of shimmering water. Which I've never done it before on meringue. I guess this is how to make mixture stiffer and kill any germ on egg white. It works pretty well though. The problem is on my chocolate it stays inside the meringue, such disaster.... I dusted a bit before baking to have a hint there is chocolate in it ^____^. Another problem with meringue baking process take very long in low heat to have white meringue.

I changed recipe slightly, didn't use caster sugar, icing mixture instead. Reduced to 200 gr from 225 gr of original recipe. Sweetness just right !



with roasted strawberry



Chocolate Swirl Meringues

Source: Taste.

  • 4 egg whites
  • 225g caster sugar
  • 1 tsps cornflour
  • 1 rounded Tbs cocoa powder
  • thickened cream to serve





Preheat the oven to 150C fanbake. Line a baking tray with baking paper. Put
the egg whites and caster sugar in a large heatproof bowl and sit over a pan
of simmering water. Don't let the bottom of the bowl touch the water or the
egg whites will scramble. Stir with a wooden spoon until the sugar has
completely dissolved and the mixture is quite hot to touch, then immediately
remove from the heat.



Whisk egg white mixture using electric beater for about 10-15
minutes until very thick, white and glossy. Mix in the cornflour. Sieve in
the cocoa powder and, using a large metal spoon, very lightly fold into the
meringue using 2-3 strokes. Don't mix it thoroughly.




Spoon the mixture (you can pipe it with the piping bag, if you wish-ab) onto
the prepared baking sheets in 6 large spoonfuls, making each one as peaky as
possible (don't have to do this when you want to make 10 small
meringues-ab). Put the baking tray in the oven, reduce the temperature to
120C and cook for 1 hour 15 minutes. Turn off the oven and leave the
meringues inside until completely cold. Serve with thickened cream.


Photobucket

26 comments:

  1. Rit, yg gue baca teknik putih telur dipanasin itu namanya swiss meringue. jadinya lebih stabil dan long lasting. di blog gue, gue tulis kalo mau lebih pas kapan taunya gula udah meleleh apa belum di putih telur selagi dipanasin. spt biasa...cantik foto2 elo deh :D

    ReplyDelete
  2. Cakeppp jadinya..step by stepnya juga lengkap euy...:D..suksess mbak...:D

    ReplyDelete
  3. Cantik meringuenya Rit, coklatnya di tabur aja ya, punyaku kecampur rata :)).

    ReplyDelete
  4. wah lengkap nih ada step by stepnya kalo ada keberanian mau coba ah :D

    ReplyDelete
  5. punyaku buluk, nggak bisa secantik punyamu mbak, huhuuuu :((

    ReplyDelete
  6. yang bener-benenr mulus putih kinclong ya bu? punya ku koq coklat tua? satu algi.. foto-fotonya cuantiiikkk...

    ReplyDelete
  7. Sukses, Mbak Rita!
    Seperti komenku di Flickr, aku suka sama food styling-nya :)

    ReplyDelete
  8. cantik jadinya n fotonya juga bagus

    ReplyDelete
  9. mbak, coklat lo kenapa bisa malu2 kucing gamau kluar gitu. Perasaan punya gue, disenggol dikit aja pake sendok lgs pada pengen tampil semua. Makanya akirnya bikin 2 kali, yg kedua gak disenggol2 samsek, abis diawur2 coklat trus tak taplok di loyang.

    ReplyDelete
  10. Rita, these are perfect! I can't pipe to save my life, gotta start practicing to make these. :)

    ReplyDelete
  11. bagus banget Mbak...fotonya juga keren:))

    btw, rajin banget ya, kertasnya digambarin buletan2 dulu..hehhe, kalo aku sih asal aja bikinnya....

    ReplyDelete
  12. Eliza : thanks liz infonya... iya bener tuh stabil, tapi klo bikin lagi lebih milih cara biasa aza ah.. abis cara ini ngovennya lama banget, di ovenku lho...

    Elsye: Thanks El sukses juga kamu :P

    Retno P : gak mbak disaster emang coklatnya itu cuman di ujung ma didalam hahah.... kurang ngaduk seh..

    Lia : coba deh Li, klo pakek icing sugar gak terlalu manis kok palagi makannya pakek cream.

    Chefwannabe: justru punyaku gak keluar coklatnya,sembunyi didalam... punyak kamu tuh yg bener heheh...

    Nia: kekkk... dah habis sama dua monster di rumah nia...kesel ah di rengeki terus belom di photo mo dimakan hahah... tinggal dua biji itu ditungguin sama mereka hahah..

    Widya P: punyaku pas masukin cocoa powder gak aku aduk say...makanya nyantol di dalam hahah... tapi pas dimakan ada coklatnya

    Sheila : thanks ... halahh... punya kamu jauh lebih keren....

    Mindy : thanks ndoel...

    Dita :punyaku ngumpul di dalam, aku gak ngaduk samsek... munculnya pas diujung-ujung spuit heheh... makanya luarnya kurang jadi aku tabur biar keliatan ada coklatnya sesue judul

    Patricia S: Sure it is, I like pipping it better...If you like sweet this recipe is fine; if you don't, use icing sugar instead ^_^

    ReplyDelete
  13. Ienas: thanks ya dah mampir disini, iya tuh biar cepet en sama gedenya heheheh...

    ReplyDelete
  14. Potona - potona selalu bikin ngencessssss ^_^

    ReplyDelete
  15. how pretty! Oh retno! You r a bomb in making sweets.

    ReplyDelete
  16. Rita...keren habis...n lengkap proses bikinnya...good idea...

    kelihatan enak, n paduannya perfeckt banget...ok salam ya...

    ReplyDelete
  17. Hello I just entered before I have to leave to the airport, it's been very nice to meet you, if you want here is the site I told you about where I type some stuff and make good money (I work from home): here it is

    ReplyDelete
  18. Those Chocolate Swirl Meringues look beautiful! Well done, I love your blog.

    ReplyDelete
  19. Rit... kok aku susah banget yah ninggalin commentnya.. foto meringuenya cantik banget lama nih ga jalan2 kesini apa kabarnya?

    ReplyDelete
  20. Mbak Rita, merengnya cantiiiik bgt....

    ReplyDelete
  21. love the pictures! would try to copy yr recipe one day!:)

    ReplyDelete
  22. Mbak Rita, meringue-nya cantik dengan garnish strawberry. Pasti sueger yaa :))

    ReplyDelete
  23. mba rita.. mereng sama fotonya keren abizz deh.. :D

    ReplyDelete

^.^ hi...